Choď na obsah Choď na menu

Vŕba rakytová

11. 6. 2016

Vŕba rakytova (rakyta)

Lat. (Salix caprea)

čeľaď: vŕbovité (Salicaceae)

Opis:  Opadavý rýchlorastúci mrazuvzdorný ker alebo strom dorastajúci do 10-(15)m. Je najväčšia s našich vŕb. Kvety sú v jahňadách, pred rozkvitnutým so striebristosivým nádychom. rozkvitnuté samčie kvety sú žlté a samičie majú žltozelené blizny. Plodom je plstnatá tobolka s drobnými páperistými semenami ako u topoľa. Je hmyzoopelivá. Kvety vylučujú veľa nektáru a peľ má vysoký obsah bielkovín. Počas skorej jari je významným zdrojom nektáru a peľu.Listy vŕby často spása dobytok a lesná zver.

Výskyt: Okrem Austrálie ju nájdeme na každom svetadieli. Na Slovensku od nížin po subalpínsky stupeň, vo vlhkých, svetlejších, listnatých a ihličnatých lesoch, rúbaniskách, skalnytých podkladoch, brehoch riek a priekopách. Je nenáročnou, skromnou drevinou, uchytí sa aj v suchých, nie veľmi výživných pôdach. Po vyrúbaní sa veľmi rýchlo obnovuje

Kvitnutie: marec-apríl pred vypučaním listov, záleží na klimatických podmienkách.

Vlatnosti dreva: Drevo nemá veľkú hodnotu, je vhodné ako palivo.

Využitie:  V ľudovom liečitelstve sa používala kôra všetkých druhov vŕb proti horúčke, reumatizmu. Na kvetnú Nedeľu ľudia svetia rakytové konáre, tzv. bahniatka. Jarné mäkké prúty sa využívajú na pletenie košíkov a veľkonočných korbáčov. Vŕby sa vysádzajú na spevnenie brehov riek, rybníkov no pestuje sa i ako okrasná.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.