Choď na obsah Choď na menu

Lieska obyčajná

11. 6. 2016

Lieska obyčajná

Lat. (Corylus avellana)

čeľaď:  lieskovité (Coryllaceae)

Opis: Lieska je jednodomý, svetlomilný ker, zriedkavejšie nízky strom dorastajúci do výšky 8m dožívajúci sa až 70rokov. Kôra je hladká, sivá alebo červenkastohnedá s lesklou borkou. Veľké, striedavo usporiadané listy majú krátke žliazkaté stopky, čepeľ listu je obráteno vajcovito okrúhla so srdcovitou bázou dvojito pílkovitým okrajom a zahroteným vrcholom.  Samičie kvety sú podobné vegetačným púčikom, bývajú v pazuchách, vo väčšom počte šupinovitých listencov ktoré ich obaľujú a a vyčnievajú s nich červené blizny-s každého kvetu 2 blizny. Samčie kvety sú usporiadané v jahňadách, ktoré vyrastajú z pazúch listov už koncom leta a po prezimovaní rozkvitajú. Sírovožltý peľ bohatý na bielkoviny je veľmi hodnotnou potravou včelieho potomstva. Lieska nemá kvetný nektár ale tzv. listový, voškový. Plodom je oriešok ktorý obsahuje veľa oleja (60) sediaci v nepravidelne zubatom zelenom, v zrelosti hnedom obale s ktorého keď je oriešok zrelý s ľahkosťou vypadne. Dozrieva v septembri. Plody sú potravou rôznych živočíchov vrátane človeka a podľa toho, ako je oriešok spracovaný môžeme zistiť aký živočích si na ňom pochutnával. Lieska je svetlomilnou, znáša i zatienenie čo spôsobuje nižšiu plodnoť.

Výskyt: Vyskytuje sa takmer v celej Európe, sever Afriky, Kaukaz. Na slovensku je hojne rozšírená po celom území od nížin až po podhorský stupeň. Obľubuje svetlé listnaté lesy, kroviny, okraje lesa kde splna funkciu krovitého podrastu.

Kvitnutie: Február, marec, apríl pred vypučaním listov. Patrí k najvčasnejšie kvitnúcim drevinám.

Vlatnosti dreva: Stredne ťažké drevo,mäkké, bielej farby

Využitie: Mäkké jarné prúty v košikárstve, v rezbárstve, olej zo semien vo voňavkárstve, maliarstve.

V ľudovom liečitelstve sa používajú listy proti kŕčovým žilám, obehovým poruchám a na liečenie hnisavých rán a ako prísada liečivých čajovín. Pridáva sa do kúpeľov proti rôznym ekzémom

Od mája do augusta zbierame listy, mladú kôru v marci a plody v septembri až novembri.

 

lieska2.jpg

img_20160724_150724.jpg

Pre zaujímavosť spomeniem ešte iné druhy liesok.

  1. Corylus avellana 'Heterophylla´
  2. Corylus americana (Lieska americká)
  3. Corylus maxima (Lieska veľká)
  4. Corylus colurna (Lieska turecká)

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.