Choď na obsah Choď na menu

Podbeľ liečivý

12. 2. 2016

Podbeľ liečivý

Lat. (Tussilago farfara)

čeľaď: astrovité (Asteraceae)

ľudove názvy:   podkovka, podbelie, babuška, matkino líčko, konské kopýtko, názov tussilago pochádza z latinčiny, kde tussis je kašeľ a z ago, ženiem.

Opis:  Podbeľ vystrčujúc svoje žlté kvetné hlávky, je nepochybne prvým zvestovateľom jari.Pre včely a hmyz je to počiatočným zdrojom výživy. Podbeľ je trváca, nižšia do 25 cm vysoká rastlinka s hrubým podzemkom s dvojakými púčikmi. Z jedného typu vyrastajú stonky s prekrývajúcimi sa šupinovitými, plstnatými listeňmi, končiac kvetom a z druhých vyrastajú neskôr listy. Plodom sú nažky s páperím.

Výskyt:  rastie na rumoviskách, okrajoch ciest, v priekopách, na rozkopaných terénoch, v kopách piesku, na íľovitých a vlhkých miestach obzvlášť.

Kvitnutie:  kvitne od februára do apríla 

Zber: Podbeľ zberáme 2krát. Prvý krát kvety v marci a druhý listy, ktoré vyrastajú koncom mája a nesmú byť napadnuté hŕdzou alebo škodcami. Sušíme ich v tenkých vrstvách na dobre vetraných, tienistých miestach.

Účinne látky:  Kvety sú bohatým zdrojom žltého farbiva (xantofylu), silíc, slizu, flavonoidov a trieslovín. Listy obsahujú hlavne sliz a trieslovinu.

Využitie: Už v dávnej minulosti bol známy ako prostriedok na tíšenie suchého kašľa. Má protizápalové a odhlieňovacie účinky, pôsobí proti bronchitíde, katarom hrdla a hltana, astme, zápalu priedušiek, na ťažko sa hojace rany, exémy, opuchliny. Čerstvé umyté rozomleté listy sa prikladajú na hruď pri ochoreniach pľúc.

wp_20140310_064.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.