Choď na obsah Choď na menu

Materina dúška

12. 2. 2016

Materina dúška

Lat. ( Thymus vulgaris)

čeľaď:  hluchavkovité (Lamiaceae)

ľudove názvy:  živilka, kukučky, žadovník, chodec, materovka, ...

Opis:  Materina dúška je nízky, husto rozkonáreny poloker s čiastočne poliehavými stonkami.Často vytvára husté, vankúšovité trsy, svojou vôňou zaváňajúcou na desiatky metrov. Po rozdrvení medzi prstami veľmi príjemne vonia. Drobné ružové fialkasté kvety sú usporiadané v koncových papraslenoch. Plody sú tvrdky.

Výskyt: Obľubuje suché stanovištia, polia, lúky, piesočnaté aj hlinité pôdy. Rastie od nížin a vyskytuje sa až po subalpínske pásmo. Je rozšrená na celom územi SR.

Kvitnutie:  Kvitne od mája do augusta. Ak má však rastlina kvalitné podmienky, kvitnúť môže až do septembra.

Zber:   Predmetom zberu je mladá kvitnúca vňať. Sušíme ju vo zväzočkoch, alebo v tenkých vrstvách na vzdušnom a teplom mieste.

Účinne látky:   Účinné obsahové látky v rastline sú silice, flavonoidy, kyselina vrstolová, horčiny a triesloviny.

Využitie:  Bylinka má antibakteriálne a protiplesňové účinky, zápar napomáha pri ťažkostiach s trávením-nadúvanie, katary, nechuť do jedla, napomáha v boji proti črevným parazitom a niektorým infekčným chorobám čriev. Dobre padne pri problémoch nervovej sústavy spojenými s nespavosťou, bolesťami hlavy, duševnými slabosťami. Môže byť nápomocná pri nachladnutí, kašlu, zápale priedušiek a astmatických ochoreniach.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.