Choď na obsah Choď na menu

Kapsička pastierska

14. 2. 2016

Kapsička pastierska

Lat. (Capsella bursa-pasoris)

čeľaď: kapustovité (Brassicaceae)

ľudove názvy: babie kapsy, chudobka, peniazok, srdiečka, betašna zelina,

Opis: Kapsička je jedno až dvojročná bylina, vysoká 10-35cm. Byľ je rozkonárená s prízemnou ružicou listov, na byli objímavých. Kvitne celé vegetačné obdobie drobnými bielymi kvetmi v strapci. Plody sú srdcovité šešuľky v strapci. Je samoopelivá rastlina. Latinské meno capsella je zdrobnelina od capsa čo znamená tobolka a bursa-pastoris znamená pastierska kapsa.

Výskyt: Je kozmopolitne (celosvetovo) rozšírená, ako najbežnejšia burina polí a záhrad. Rastie na medziach, úhoroch, na rumoviskách, na okrajoch ciest, vyskytuje sa hromadne.

Kvitnutie:  kvitne celé vegetačné obdobie

Zber: Na začiatku kvitnutia sa zbiera kvitnúca vňať. Kedže do roka vyrastá niekoľko generácii, zber môžeme uskutočniť viac krát. Sušenie pri prirodzenom teple je pomerne rýchle. Počas vlhkého leta, môže rastlinu napadnúť parazitická pleseň (Cystopus candidus), ktorá rastlinu pokryje bielym práškom. Táto pleseň sa kedysi dávala do súvisu s liečivými účinkami byliny, čo bolo v roku 1938 vyvrátené.

Účinne látky: burzín, cholín, acetylcholín

Využitie:   Môže byť nápomocná proti vnútornému krvácaniu(zo žalúdka a pľúc, močové cesty) Ako podporný prostriedok pri črevných a žalúdočných ochoreniach. Ako teplý zápar na vyrážky, chrasty, ekzémy...

Počas 1.svetovej vojny sa táto bylina cenila ako náhrada drahého námeľu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.