Choď na obsah Choď na menu

Jahoda lesná

12. 2. 2016

Jahoda obyčajná/lesná

Lat. (Fragaria vesca)

čeľaď:  ružovité (Rosaceae)

ľudove názvy:  jahôdka, zemnica

Opis:   Jahoda je 10-20 cm vysoká trvalka s dlhými zakoreňujúcimi sa poplazmi. Listy sú v ružiciach, trojpočetné, na okraji zúbkovté. Kvitne bielymi v priemere 2-3 centimetrovými kvetmi. Plodom je plodstvo nažiek čo je v podstate samotný sladký plod.

Výskyt:   Vyskytuje sa na po celom území SR, v Európe, Ázii. Na medziach, krovinách, v svetlých lesoch, na ich okrajoch, ...

Kvitnutie:   marec-apríl

Zber:  Zbierajú sa listy, koreň a celé zrelé plody.

Využitie:  Jahodový zápar môže poslúžiť ako dezinfekčný prostriedok na posilnenie organizmu. Je vhodný na každodenné pitie. Pre vysoký obsah trieslovín sa používa pri hnačkách, krvácavých hemoroidoch, kataroch žalúdka a čriev, pri poruchách látkovej premeny, ochoreniach obličiek a močových ciest, obličkových kameňoch, pri ochoreniach žlčníka...Rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Pre svoj obsah železa  sa môže užívať pri chudokrvnosti ale iba ako doplnok, rozhodne nie jediný zdroj železa. Má detoxikačné účinky, preto je vhodné pridať aspoň za hrsť čerstvých jahodových lístkov do očistného jarného šalátu. V sezóne je najlepšie jesť samotné osviežujúce plody.

sam_5771.jpgsam_6456.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.